FM Laitteet



PÄÄLAITTEET: ELAD FDM-S1 x 4 (vaativat konvertterin)


ELAD FDM-S1 (vaatii konvertterin).  Kuuntelussa ELADin oma ohjelmisto + RDS Spy - ohjelmisto.  Tiukissa paikoissa Studio 1 (epäsymmetrisen kaistan valinnan vuoksi)

 
Dientronik konvertteri CCIR + portaaton vaimennin (Dientronikissa vahvistin). Minulla on vielä erikseen aikoinaan hankkimani Dientronik OIRT-konvertteri




Konvertteri on herkkä piikeille, joten laitoin tällaisen laitteen ennen konvertterin antennin sisääntuloa. 

Kuvassa Dientronikin OIRT-konvertteri mikä vaatii FM-alueen suodattimen. Vertailun vuoksi - AirSpy on aika pieni laite.



Dientronik konvertteriin kytketty filtteri - tästä filtteristä enempi mm. JJJ:n FM Forum jutuissa.



ELAD ASA15-splitteri, max 5 radiota - hoks vain alle 70MHz 
Konvertterin signaali (0-40 MHz) johdetaan splitterin kautta minun käytössä 4:een eri ELAD-radioon (= alueelle 7.5 - 28 MHz). Loss käytännössä nolla ja uloslähdöt eivät häiritse toisiaan kuten muutaman euron passiivisplittereissä.



Kakkoslaite: AirSpy


OIRT-antennin päässä AirSpy ja SDR Console ohjelma. Tämä AirSpy-malli ei ole loppupeleissä kovin herkkä, mutta hyvillä keleillä asemaa kuuluu. Minulla on se kokemus, että jos pääsee paikkaan, jossa ei ole voimakasta YLEä eikä Novaa ja antennin saa niistäkin 90 asteen kulmaan niin tätä laitetta voi säätää (gain level)  niin, että asemaa kuuluu.  Eli sovi kuuntelijalle, jolla on lähistöllä voimakkaita lähetinmastoja (kuten minulla),

Splitteri

 


Vanhaa laitteistoa: Onkyo T-4211
 

Onkyo T-4211 Stereo RDS Tuner (Tornio, jossa pääsääntöisesti öisenä Islanti vahtina (87.7MHz) eli "herää henkiin", jos taajuudelta alkaa kuulua jotain). Päivisin laitan tähän myös jonkun alataajuuden ja muten päälle.  Tällä aloitin.


Vanhaa laitteistoa: Tecsun PL-310

Tecsun PL-310 - yllättävän hyvä laite tyhjien taajuuksien tarkkailuun.  Tähän malliin saa kytkettyä ulkoisen antennin. Paljon herkempi kuin AirSpy, selektiivisyydessä eli naapuritaajuuden häiriöissä häviää AirSpylle.Olen ohjelmoinut tänne ns. puuttuvia OIRT-asemia eli tällä voi selata näppärästi OIRT-taajuudet läpi.


RETROA


(klikkaamalla lisätietoa)



Harrasteosastolta TUAn kunnostama 1950-luvun Philips.

Samoin TUAn kunnostama AM-radio, jossa ei FM:ää.




No comments: