Wednesday, May 01, 2013

FM kauden 2013 avaus

Kauden 2013 valmistelu alkoi jo edellisenä syksynä kun hankin Tecsun PL-310 - tämän mallin nimenomaan ulkoisen antenniliitännän vuoksi.

Lokakuun 2012 lopun Venäjä keleillä kuulinkin muutaman aseman pelkällä piiskalla Permin suunnalta eli Radio Rossii ja Radio Mayak sekä mm. Radio Ashkadar 66.68 (2018km, 110 astetta). Nyt olen ohjelmoinut radion 100 FM-muistipaikkaan QTH:ni ns. vapaat taajuudet (91.5 – 108MHz).
Hankin myös EzTV usb-tikun (RTL2832U) Kiinasta jossa on Fitpower FC0013-viritin. Kokeilin kuuntelua eri ohjelmilla ja lopulta päädyin yksinkertaisimpaan ohjelmaan eli SDRSharpiin. Ohjelmasta löytyy asennuspaketti ja hyvät ohjeet driverin vaihtoon (Zadig) – ja on ilmainen. Ohjelmassa on muistipaikkoja ja 2.4 MHz kaistan nauhoitus. Laitehan on 17 dollarin laitteeksi ns. mukava tuttavuus, mutta ei sillä kannata dx-asemia kalastella – toki sillä kuulee kun laittaa asetukset kohdalleen, mutta ainakin minulla ne ovat erit riippuen mitä asemia ko. kaistalle sattuu. Eli täytyy vain olla tarkkana ettei kuulu vääriä asemia väärästä paikasta yms. Kokonaan en ole RTL-tikusta kuitenkaan luopunut vaan tarkoitus on kokeilla sitä 50-80MHz keleillä eli silloin ei ole normaalit FM-asemat riesana sekä ehkä kenties alle 108MHz:lläkin jos tietokone on käytettävissä.

Kevät tuli sitten nopeasti ja la 20.4 pääsi kesärengaiden vaihtoon ja samana iltana tuli laitettua mastovahvistin paikalleen ja vedettyä kaapeli FM-antennilta sisään. Perinteisesti 4-elementtinen 80-asteen keilalla osoittaa suuntaan 200 astetta eli Odessan ja Lontoon välimaastoon. RTL-SDR tuli kokeiltua oikealla antennilla samoin kuin vertailtua Tecsunia ja Onkyota. Tecsunissa ei ole RDS:ää, mutta on ns. OIRT FM-alue. Onkyossa on vain 30 muistipaikkaa ja RDS – siinä lähtötilanteen erot. Yleinen tuntuma oli että Tecsun on selektiivisempi eli esim. Mix Megapol 104.3 Kalixista tuli luettavasti Tecsunilla, mutta Onkyolla piti siirtyä 104.35:lle jotta asema tuli selvästi. Samat DNA-kaapelikanavat tulivat molemmilla eli harmillisesti kaapeli vuotaa läpi muutamia taajuuksia.

Sen kummempaa ei vapailta taajuuksilta kuulunut huhtikuussa vakiokuulujien ulkopuolelta kuin joskus Kruunupyyn lähettimet ja joskus ei. SR Vännasta en kuullut huhtikuussa lainkaan ja 30.4 töhähdystä en QTH:ssani huomannut vaikka VEH kuuli joitain tavallisia saksalaisia ja Ruotsin Kukkolassa oli kuulutu venäläisiä OIRT FM:llä.

Parin viime vuoden aikana ensimmäiset Es-kelit ovat yltäneet Ouluun n. 20.5 tienoilla joten sdr-radioita ei ole vielä kytketty. Minulla on edelleen Dientronikin konvertteri josta otan signaalit kahteen netSDR:ään. SDR:t pyörivät taustalla tehden ”täsmänauhoituksia”. Joka vuosi on joutunut olemaan tarkkana ja korjailemaan mistä kaapelit kulkee jottei tule häiriöitä. Siinä mielessä spektri on hyvä että näkee mahdolliset häiriöpiikit.

Kelejä odotellessa yritin etsiä oliko viime kauden toiveeni täyttyneet eli onko jossain suomalaisella nettisivulla juttua OIRT-alueen kuuntelusta, antenneista yms. mutta mistään en löytänyt yhtään juttua. Kuuntelutuloksia löytyy mutta ei perusasioita. Samoin juttuja pisteuudistuksista, liiton taloudesta, kimpparaportoinnista yms. tunteita kohottavista asioista eli eiku itse vain itse kokeilemaan.  Näinhän se on eli minkä itse kokeilet sen ymmärrät.

Niin ja 1.5 sitten kuului n. 08utc kieppeillä muutama ranskalainen, mm. 89.7 France Musique.

No comments: