Sunday, May 24, 2020

Etäkuunteluasemat


Kirjoittelin joskus tosi kauan sitten 1990-luvulla jutun Radiomaailmaan kuinka tulevaisuudessa kuunnellaan radiota tietokoneen välityksellä ja nauhoitellaan koko kaistaa sekä vielä tekoäly analysoi puheen.  En muista oliko minulla silloin jo visio etäkuunteluasemista. FM-signaalin analysointiin PI-koodilla on päästy jo, mutta tähän puheen analysointiin ei ole vielä ihan päästy.

Mutta nyt nämä FM- etäkuunteluasemat ovat 2020-luvun kovinta kamaa. Itselläkin oli aiemmassa vakituisessa asunnossa QTH, jonne otin etäyhteyden Torniosta.  Eli kotiQTH:n käyttö etänä – tätä ovat muutkin harrastaneet.  Mutta nämä herrat ovat vieneet asian ihan eri tasolle.  

17.5 HKU kirjotti OLLissa, että JurR on nyt pystyssä eli Jurmon saaren satamassa sijaitseva etä-radio. ”Minulla alkaa nyt yhdeksäs etäradiokausi ulkosaaristossa. Ensimmäinen kesä oli siis 2012. Paljon ovat vastaanottimet ja etenkin verkkoyhteydet kehittyneet tänä aikana.”  

Lisätietoja HKUn Jurmon ja Vironlahden etäkuuntelupisteistä löytyy seuraavista blogeista:


Toinen tunnettu etäkuuntelupiste on Kasnäsissä (/NÄS) eli Tamperelaisten (JKZ ja MWE) v. 2016 rakentama etäQTH.  Tästä löytyy juttua seuraavista blogeista:


Ja Körner 9.2 sai väliaikaisen kodin satunnaiselle harrastajalle Torniosta naapuritontin vuosimalli 1855 olevan pirtin sivuseinältä 9 metrin korkeudelta. Talonmiestä ei ole joten ei toimi blogauksen mukaisena etäantennina.


Niin ja 22.5 ja 23.5 on ollut Keski- ja Etelä-Suomessa kelin tynkää. Lauantailta 23.5 löytyy Visual FM Logbookista viivoja 23 eri kuuntelijalta (FIN) yli 300 lokauksen verran.

No comments: