Tuesday, July 30, 2013

FM-kelit heinäkuu 2013

Yleisesti voidaan todeta että heinäkuun 2013 kelit olivat surkeat - niin kuin heinäkuussa on viime vuotta lukuunottamatta ollutkin.  Lupauksia antavaa värähtelyä oli auringossa koko alkukuun mutta kaikki elementit eivät osuneet kohdalleen jotta kelit olisivat yltäneet pohjoiseen asti.  Alkukuusta Torniossa nimittäin olisi ollut mahdollisuus kunnella sellaisia taajuuksia jotka Oulussa ovat mahdottomia.  

Lauantai 6.7 oli heinäkuun mieleenpainuvin poikkeuksellisen asemavalikoiman ja ajankohdan vuoksi  - iltayö ja yö meni FM-kuuntelun parissa uutena maana Fär-Saaret - eikä miltään perinteisiltä taajuuksilta vaan 94.3 ja 101.0. Sunnuntai 14.7 yritti olla samanlainen eli iltayö ja yö meni Skotlantilaisia ja Irlantilaisia metsästäessä, torstaina 18.7 muutama Islantilainen.  Eli tämän vuoden heinäkuussa monta kertaa auringon purkausten aiheuttaman Auroran luomia kelejä keskellä yöllä.

Toinen kaudelle tyypillinen asia on ollut ns. Puola-ilmiö.  Kun Es-pilvet lojuvat Puolan päällä niin keliä riittää vain osaan Suomea - ei siis Ouluun/Tornioon.  Tätä on esiintynyt tässä heinäkuussa edellisiä vuosia enempi.

Alkukauden saldo on nyt laskettu ja se on 88 uutta asemaa ja uusina maina Kreikka, Turkki, Makedonia, Fär-Saaret sekä Viro.  Hieman se masentaa että joillakin on jo kaudelta samanverran plus-asemia kuin itse on kuullut (uusia) asemia koko kautena.  Ilman sdr:iä kausi olisi ollut katastrofi.

---
Heinäkuun 1. päivä oli Kurikassa kuunneltu - kuten kaudella aiemminkin  - CH-häiriön jälkeen OIRT-asemia ja yllättäen illalla oli ollut oikealla FM:llä avausta Venäjälle ja Ukrainaan - signaalit ylti kuitenkin vain Oulaisiin asti.  Itsellä antenni edelleen suuntaan 200 ja kova vesisade esti kääntelyt. Tähän astihan on kaudella 2013 ollut poikkeuksellisen paljon Venäjä keliä yli 87.5 joten antennia olisi kyllä pitänyt käydä jo aiemmin kääntelemässä.

---
Torstaina 4.7 tuli siirryttyä pohjoiseen eli Tornioon.  Ennusteeni näytti että kelejä ei ole ma-to, pe- mahdollisuuksissa. Perjantaina 5.7 Electron Fluxit alkoivat sitten heilumaan mikä tietää kelien mahdollisuutta.  Perjantai oli kuitenkin Es-kelitön ja niin oli myös lauantai iltayöhön asti.




Eli lauantai 6.7 oli kelitön siihen asti kun lämmitin rantasaunan ja grillasin.  Juhannuksena tällä konstilla venäläiset oirt-asemat nousivat esiin ja kuinkas ollakaan 2225SKA (1925utc) huomasin että Lars Lahti on kuunnellut suoraan idästä asemia.  Eiku E3-TV antenni itään ja kuuntelemaan. Radio Rossii mutta joukossa myös muunlaista ohjelmaa - kelien pääpaino Komin alueella eli suoraan idässä.

Kello vaihtui jo sunnuntai puolelle kun 2125utc alkoi kuulua Islantia.  Eli antennin vaihto 5-elementtiseen ja suunta 290-astetta.  Eikä tässä vielä kaikki - takakeilalla tuli edelleen OIRT-asemia vaikka antenni oli normaali FM-antenni - harvinainen tilanne että saattoi kuunnella asemia kahdesta eri suunnasta (290 - 110) samaan aikaan! Radio Voskreseniye (ortodoksinen asema) usealla taajuudella - myös listaamaton taajuus 69.08 (25.7 tässä kuului samantapaisilla keleillä Radio Rossia!), Natsionalsoe Radio Chuvashii stream vertailulla 72.41.

Islantia RUV1 ja RUV2 useilla taajuuksilla siis 2125utc alkaen, samoin 88.5 EE paatos asema - ylin Islanti 99.9.  Kellon lähestyessä yhtä yöllä Fär-saaret Oulun Nostalgian taajuudelta 94.3 ja uskonnollinen Lindin 101.0 - juuri tasalta 22utc yöllä hienosti idaten yksinkertaisesti "Lindin".  102.0 asema soitteli nonstoppia (RAS Fär-Saaret?).

2230utc  BBC:tä monilla taajuuksilla eli antennin kääntö nyt suuntaan 240-astetta.  Hetken aikaa  Skotlantia yli 96MHz: Kingdom FM 96.4, Radio Borders 96.8, NorthSound 1 96.9, Forth 1 97.3 (Oulun YLEn taajuus) ja lännempää Cool FM 97.4, jonka jälkeen taas vain BBC:tä.  Taajuudella 96.6 non stop asema hyvin - voisi olla täsmäkelien mukaisesti Radio North Agnus joka juuri 10min ennen siirtyi schedulen mukaan nonstoppiin!

12.7.2012 oli viime kaudella vastaavaa eli kelit nousi myöhään ja keskiyöllä oli vielä kova meno päällä POL-LTU-DNK suuntaan.  Silloin ei auroraa, mutta tällä kertaa ilmeisestin klassinen häiriön jälkeinen keli eli Auroran muodostamia  Es-pilviä - Aurora Es.  Pelkkä Aurora lienee sitä purinaa / sykähdyksiä spektrissä joka taajuudella josta ei saa mitään irti.




---

Britti ja Islanti-keleistä menee viikko ennen kuin on mahdollisuuksia, joten rakennustöihin ma-pe.  Maanantaina 8.7 pientä värähtelyä electron fluxeissa ja rantasaunan (savusauna)  lämmitys.  Tällä kertaa konsti ei toiminut - ilmeisesti koska grillausta ei suoritettu vaan syötiin savustettua lohta?  Loppuviikko lämmitettiinkin sitten kiltisti pelkkää perinteistä piipullista puu- ja sähkösaunaa ettei kelit katkaise rakennustöitä :-))

Keskiviikkona 10.7 G1 myrskyä, jolloin SWX=minor storm ja silloin ei ole kelejä (pitäisi olla quiet)? Torstaina 11.7 Electron Fluxien värähtelyä ja keliä tulossa - mutta ylsi vain aamulla Etelä- ja Keski-Suomeen - sitten SWX meni minor stormiksi. Eli koko viikko yhtä myrskyvaroitusta Solar Shock, G1, K=4/K=5 eli liikaa oli liikaa Essillekin.

---

Viikko oli kulunut ja sunnuntaina 14.7 palasin Ouluun Space Weather Alertin ollessa voimassa.  Olin jo luovuttamassa (muistaen kuitenkin edellisen vuoden 12.7.2012) kun 20utc alkoi viimein kuulua OIRT-asemia etelän suunnalta eli Valko-Venäjää aina tuonne 2045utc asti.  MUF kävi ainakin 101.7 Russkoe radiossa ja 103.8 Radius FM:ssä.  Sitten hiljeni ja keli kääntyi Skotlantiin ja Irlantiin 2115utc tuoden asemia aina 2245utc asti - eli taas meni yövalvomiseksi!  BBC Radio Nan Gaiheal 103.7, Gem FM 106.0, Newstalk 106-108FM 105.8 ja Q Radio 100.5.

Keliä kesti niin kauan kuin 101.7 Classic kuului yläbandin voimakkaimpana asemana. Eipä viitsinyt lähteä keskiyöllä kääntämään antennia vaan 210-asteisella vedettiin nämä kelit (Valko-Venäjä 180, Skotlanti/Irlanti 250).  Varmaan joku olisi soittanut poliisit kun joku keskiyöllä kiipeilee sähköpääkeskuksen katolla! Ja tämä oli taas Aurora Es:ää eli Aurora vyö oli tunkenut syvälle etelään.


 --

Ja taas oli edessä kelitön viikko Skotlanti lopetuksen vuoksi eli tapetoimaan ja listoittamaan. Kunnes loppuviikosta koronan eli CH + CME:n aiheuttamaa Auroraa oli taas luvassa. CH575 ärähti sitten torstaina 18.7 ja pitihän sitä käydä kääntämässä antenni länteen valvoa niin kauan että näki mitkä kelit tulee.  No perus Islantia muutamalla taajuudella plus Fär-Saaret 89.9. Ilmeisesti 67.75 olisi hyvä Islannin indikaattoritaajuus eli TV-ääntä (E4), mutta Oulussa en saanut sitä kuuluviin.  6.7 keleillä Torniossa se kuului.

Ja sitten taas edessä viikko odotusta ja siirtyminen Tornioon keskiviikkona 24.7.  Korona häiriöt olivat jo matkalla.... sitä ennen tiistaina 23.7 keli yritti tulla Ouluun asti mutta kun etelässä kuuluu pääosin Italiaa niin eihän se keli silloin yllä tänne asti - sama juttu keskiviikkona 24.7 ja torstaina 25.7. Sherlocin punaiset osat jäivät Euroopan mantereelle - vrt 12.6.2013 - Puola-ilmiö.  Tämän kauden tuttu juttu eli kelit ei yllä Oulu/Tornio-tasolle ja tyytyminen on ns. Auroran luomaan keliin!

--

Eli keskiviikkona 24.7 siis Tornioon.  Illalla muutama OIRT-asema - yritti jopa 88.0 ja 88.4, jossa aihetodisteilla Ruskoe Radio ja Destkoe Radio Toglyattista hetken hyvin.  Torstaina 25.7 illalla korona häiriöt alkoivat näkyä erilaisilla nettisivuilla eli pakko valvoa mahdollinen Islanti avaus. Tuloksena vain muutama OIRT-asema idästä, mm. Novaja Zemljasta.  Hit Radio Vorkuta 88.0 olisi ollut mahdollinen kun OIRT-taajuudet sieltä suunnalta kuuluivat hyvin.  Häiriö ei ollutkaan sitten loppujen lopuksi kovin voimakas eli ei kunnon Aurora Es-kelejä.

Perjantaina iltaa odotellessa olikin aikaa käydä Kemissä ja tullessa Ruotsissa.  Monet Visual FM logbookin käyttäjät ovat huomanneet nimen Lars Lahti, Haparanda.  QTH löytyy kuitenkin Kukkolasta, kiven heiton päässä Suomesta mutta Ruotsin puolelta - 15km Ikeasta pohjoiseen.  Vaikka minun ja Larsin qth etäisyyttä linnuntietä on tuskin kuutta (6) kilometriä niin minun täytyi tehdä 35km:n lenkki eli kiertää Tornio-Haparandan kautta.  Cristerin ohjeiden mukaan paikkaan ei voi olla huomaamatta eikä tosiaan sitä voinut olla huomaamatta tieltä Haparanda-Övertorneå.

Larsilla ja hänen veljellään Mauritzilla oli hieno radioamatööri- ja FM-kuuntelu QTH.  Kiitokset ystävällisestä yllätysvieraan vastaanotosta ja veljekset puhuivat "meän kieltä" joten kommunikointikin onnistui hyvin. Olipa siellä QTH:ssa kuultu jo huippuvuoretkin FM:llä eli antenni vain pohjoiseen sopivilla keleillä.  Varmasti vierailen toisenkin kerran.



Launtaina 27.7 oli reilun puolen tunnin yritys OIRT-.bandilla - jatkuvaa nousua ja laskua eli lienikö Auroraa.   Sunnuntaina 28.7 takaisin Ouluun monen uuden Ruotsin reissun idean kanssa.

Keskiviikkona 31.7. kohti PUDXK 10-vuotis zembaloita epämääräinen kasa FM-tavaraa mukana.  Oma tuttu QTH on FM-kuuntelussakin kuitenkin se kotipesä eli mahdolliset etelän kelit täytyy ottaa vaan harrasteena.

Epätieteellinen osuus

Milloin niitä asemia kuuluikaan - taisi olla häiriökeliä ainakin 29-30.6, 6.7, (11.7), 14.7, 18.7 - vrt DST ja Tromsö havainnot.  Ja antennit silloin kohti Islantia, Fär-Saaria ja Skotlantia - ja tietysti Huippuvuoret!

Toisaalta nämä kelit ilmeisesti aiheuttavat sen että normaali Essi ei pääse Oulun kannalta riittävän korkeilla leveyspiireille viikkoon pariin ja kun näitä häiriöitä on ollut säännöllisesti niin normaali esseistä on ollut turha haaveilla näillä leveyspiireillä? Poikkeuksellisen tiuhaan tahtiin ovat nämä häiriöt heinäkuussa esiintyneet.






Kauden 2013 ranking

Ei super kelejä - huonoin kausi sitten 2009.  Es-avauksiell luonteenomaista on ollut että vain muutama asema sieltä täältä on kuulunut.  Kaudet 2010-2013 ovat olleet ihan hyviä vaikka esim. viime vuoden 2012 pelasti vasta heinäkuun loppu ja kaudella  2011 oli 10.6 jytky sekä 8.8 Ranska kelit.  Vuonna 2010 oli useita pitkäkestoisia kelipäiviä.
.....
20.6 - Aamulla POL, päivällä CZE-AUT-D, illalla HOL-BEL-F - ranking ykkönen vaikka päivällä en voinut kuunnella eikä MUF noussut kovin korkealle - tämä taisi olla kuitenkin kesän ensimmäinen oikea kelipäivä
29.6 - Parin tunnin iltakelit UKR alkaen, jopa Italiaa ja Serbejä, enimmäkseen alabandia - kesän toinen kelipäivä - Makedonia uutena maana
----
Yökuuntelut: 6.7 - Islantia ainakin länsi- ja pohjois-Suomessa - Fär Saaret uutena maana - mieleenpainuva kokemus kuunnella FM-asemia yöllä klo 2 SKA. - toinen vastaava kokemus 14.7, mutta nyt kohteina Irlanti ja Skotlanti.- ja kolmas yökuuntelu kokemus 18.7 kun Islantia kuului muutamalla taajuudella 0030SKA yöllä. Ensi vuonna siten Huippuvuoret!
---
15.5 - Turkki ja Kreikka
1.6, 28.6 - Virolaisia (auringon kierto 27pv)

Ensi kausi

Jos vielä innostun ensi kaudella FM-kuuntelusta niin talven mittaan parantelen laitteitani.  Varmaan luovun kaikista perinteisistä radioista (Tecsun, Onkyo) ja siirryn täysin tietokoneradioihin.  Sitä ennen kuvaa nykyisestä QTH:sta. 

Tecsun, Onkyo ja Dientronik konvertteri näkyvät, samoin RTL-tikkuja on kolmessa oikean laitimmaisessa PC:ssä (OIRT-kuuntelu).  Kahdessa vasemman laitimmaisessa on netsdr:t/SpectraVuet kiinni (normaali FM).  PC:t ovat yhtä lukuunottamatta "muusta käytöstä poistettuja - kaksi ei netissä olevaa standalonea" - vanhin 9 vuotta, mutta sekin pyörittää oikeilla säädöillä RTL-tikkua/SdrSharppia. Levytilaahan noissa vanhoissa laitteissa ei ole nimeksikään mikä todettakoon huonona puolena.





No comments: