Sunday, July 16, 2017

Voiko RDS:ään luottaa?


Maillist viesti


Kyllä FM-aseman voi tunnistaa pelkästä PI-koodista.  Ne on nykyään hyvin dokumentoitu kiitos FMlistin/FMScanin ja poikkeamat löytyvät usein OLLiin kirjattuna.  Vaihtoehtoja PI-koodeissa on muistaakseni noin 65 000 kpl eli kelit tuntien kyllä erehtymisen vaara on pienempi kuin kuulohavainnossa.  Tässäkään ei kannata toki olla ylioptimaalinen nähdyn suhteen vrt esim. NA-keleillä pelkkien kutsujen hieronnan ylioptimaalisuus. Samat neljä ”koodia” molemmissa.

PS-koodi, AF, RT antavat lisäinformaatiota asemasta.  Ne naulaavat yleensä aseman lopullisesti, jos vain dynaamisesta PS:stä sattuu oikea kohta – ei vain esim. musiikki kappaleen nimi. Vaikka itse lasken erikseen kaikki näkemäni paikkakunta PS:t (esim. Radio Maryja Puolassa yli 20 kpl) niin paikkakunta PS:ssä ei tarkoita automaattisesti alueohjelmaa/alue- tai paikallismainoksia – vain lähetintä.

Mutta sekä näkö- että kuulopuolella ongelmallisia ovat alue- tai paikallismainokset ja –kuulutukset. Ilman että pääsee vertailemaan toista saman aseman taajuutta samaan aikaan ei voi olla 100% varma paikallisuudesta.  Retkuun on varmaan menty monta kertaa, johan Suomessakin paikallisasemat mainostavat yhtä aikaa jonkun ketjun paikkakuntaa taajuudella ja jos satut juuri sille taajuudelle niin ….

101.700 27.7. 1831-        
I: Latte Miele. Yksi mainos, ja siinä hehkutetaan Teramossa olevaa tapahtumaa keskiviikosta sunnuntaihin. Ja kappas, tämän taajuuden lähetin on Teramossa. Lähdin etsimään muita Latte Mielejä ja ikäväkseni huomasin, että niissäkin annetaan sama mainos. JMS
 
92.200 8.6.2016 0530-        
ROU: Rock FM, Cluj. Cluj-Napocea-tx. Soitti musiikkia, mutta pari mainosta sattui parhaimpaan kuuluvuuteen. Ensimmäisestä vaikea sanoa oliko paikallista, koska .ro internet jutut viittaa valtakunnalliseen, toinen mainos oli sama kuin JJK:lla kaksi vuotta sitten eli Transsilvinia Rally Clujissa. Vaikea sanoa oliko valtakunnallinen vai paikallinen, asema katosi kolmannen mainoksen alkaessa. Menossa mukana mm. SRo1, Aktiv Radio ja BNR Hristo Botev. JVA 

Mutta jos pysytään RDSissä eli asema ja joskus jopa sen lähettimen paikkakunta kyllä selviävät PI/PS-koodilla, mutta paikallisohjelman tai paikallismainoksen selvittämiseen käyttäisin edelleen kuulohavaintoja. 

RDS:ssä PI-koodi edellä eli sen on ensin vaihduttava poikkeustilanteessa.  Ongelma on siinä, että vain harvat asemat vaihtavat PI:n paikallisuuden ajaksi ja se olisi ns. nähtävä kuunneltaessa, esim. Tsekit, Tanska, Saksa.  Ja oliko varmasti sittenkään paikalliset mainokset vai oliko ketjua?  

107.900 22.7. 0734-         + G: The Cat FM, Crewe, Cheshire. 100-wattinen community radio, eli poweria löytyy communityksi. "Here at your local community radio station we have an expert team ... thisisthecat.com or call 01270 654 686 ...". Pientä UK-tökkimistä 0700 alkaen, 0730 nosti 108:aan ja nyt 0800 Irlantia 108. Silti kuitenkin vain yksittäisiä asemia siellä täällä, ei siis mitään megatungoskeliä. // Keli parani noin 0820 ja seuraavat 20 minuuttia oli tykitys Skotlantiin melkoinen. Myös Cam Glen Radio 107.9 nousi kuuluville. Skotlannin Capitalit 105.7 ja 106.1 tulivat todella lujaa. 0900 bandilla enää kuitenkin vain yksittäisiä BBC-asemia alabandilla. BBC Radio Scotland 94.0 passitti Yle Espoon muille maille. Skotlanti näytti Invernessin PI-koodia, mutta ohjelma ei kuitenkaan ollut Invernessin, vaan samaa meni taajuksilla 93.9, 93.7 ja 93.5.

107.700 22.7. 0830-        
G: Smooth R North East. Northallerton, Middlesborough. Lokaalimainokset lokaali-Piillä C5A0. JY
 
Eli jos on ketjun PI niin ns. alueohjelman PS (vrt Tanska) ei tarkoita automaattisesti alueohjelmaa.  PS:ään en tässä tapauksessa luottaisi.  Eli ketjun PI ja alue PS yhdistelmä ei mielestäni tarkoita aina automaattisesti paikallisuutta. Minusta alueohjelmilla on omat PI:t ja PS:t parina  (vrt. Suomi) ja niitä käyttävät nimenomaan alueohjelmaa oikeasti lähettävät asemat. Mutta tästäkään ei tosiaan ole täyttä varmuutta, mutta tietämys lisääntyy kokoajan kiitos SDR-kuuntelun mikä mahdollistaa erilaiset vertailut ja jälkianalyysit.

Mitä sitten tule lokauksiin OLL:ssä niin tänä vuonna on lisääntynyt huomattavasti pelkkä PI perusteinen lokaus mikä ei ole ongelma.. Asema on kyllä kuultu, ei PI muuten yleensä tule muuten näkyviin. Eli tulos on syntynyt, mutta onko tilastollisesti hyväksyttävissä olosuhteissa vai onko ns. ”tuulitulos”.  

Lokauksessa on yleensä sitten kerrottu olosuhteet eli että musiikkia tai puhetta ilman tunnistetietoja tai vertailu webbiin eikä ole plussattu eikä alleviivattu eli kuuntelijakin on havainnut asian, ns. ”tuulitulos”.  PI perusteisessa lokauksessa on myös syytä tarkistaa aseman nettisivuilta onko esim. aseman nimi vaihtunut, FMlist ei ole aina ajantasalla!

Sitten on erikseen vielä tämä tilastointi tai ns. plussaaminen.  Sinne on omat sääntönsä eikä kaikki kuuntelijat selaa tilastoja eivätkä vanhoja lokauksia.  Kaikkia plussan arvoisia ei siis plussata.  Tästä johtuen näkyy sitten joskus lokattavan asema myöhemmin plussana jo OLL:ssa samalla taajuudella hyväksytyissä olosuhteissa lokatun aseman jälkeen.  Eli uskon, että OLLssa on monia asemia lokattuna tilastollisesti oikein, mutta kuuntelija ei ole uskaltanut plussata asemaa.  Olkaapa siis tarkkana plussia merkatessa ja jos havaitsette tällaisia merkaamattomia "plussia" niin vinkatkaa ensimmäisenä lokanneita laittamaan plussat.  Saadaan tilastot kohdilleen.


No comments: