Tuesday, April 28, 2020

FM-kauteen valmistautuminen on alkanut


Viime kesänä jo odoteltiin ELADin uutta FDM S3-mallin vastaanotinta.  Myyntiin asti sitä ei vielä saatu viime kesänä, mutta  maaliskuussa WIMO oli julkaissut nettisivullaan ELAD FDM S3 myynti ilmoituksen. Tämän havaitsi tarkkasilmäinen JJJ.  Wimon varasto oli kuitenkin äkkiä taas tyhjä. 

Vastaanotin pystyy siis nauhoittamaan koko FM-kaistaan, mutta tiedetysti se tuo mukaan monia käytännön ongelmia.  Vaaditaan tehokas tietokone, miten levylle kirjoitusnopeus riittää ulkoiselle kovalevylle, paljonko levytilaa menee per tunti, kannattaako ottaa varmuuskopioita, miten paikalliset asemat vaikuttavat (bandin vahvin asema määrää koko bandin spektrin) yms. asiat tulevat mieleen.  Kokemuksista luemme varmaa kohta puolin netistä. 

Aprillipäivänä tein kepposen. Osui ja upposi. Lokaukseen oli sisällytetty riittämiin maagista koodia 1.4 ja PS:kin taisi olla APRILLIA. Sattuipa vielä sopivaan aikaan Aurora tyyppinen häiriö mikä lisäsi lokauksen uskottavuutta.



88.5 
1.4. 
0104-  
+
GRL: Inuunerup Nipaa. Tasiilaq tx. Korona häiriöt ja aurorat iski. Niin se vain kannatti valvoa kun K-indeksi alkoi nousta vain nousemistaan. Komeat revontulet, Aurora Es ja Islantilaiset FM-asemat kuuluivat paukkumalla. Nämä poikkeuskelit toivat viimein kauan kaivatun Gröönlannin kuuluviin! PI:0104, korruptoitunut PS, josta näkyi vain loppu ____LLIA. JVA/T

Huhtikuu alussa alkoi taas FMDX.tk forumilla perinteinen FM-kelien veikkaus eli jaossa on keliennustajan titteli.  Tämähän on täysin leikkimielinen kisa ja paras arvaaja ratkaistaan OLLin lokausmäärien mukaisesti.  Pohdin ankarasti eri tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon lokauspäiviä arvatessa.  Korona (kuuntelijat kotona), Utö karanteenissa, lokausaktiivisuus, kuuntelijat aktiivisempia viikolla vai viikonloppuna, kesälomien sijoittuminen, juhannus (Auroraa luvassa?) yms. Päädyin viimein siihen, että olen äärettömän huono arvaamaan Etelä-Suomen kelipäivät ja ihmisten lokausaktiivisuuden.  Siten lottosin tilastolliset päivät eli 30.5, 8.6 ja 10.6.  Korona häiriöiden 27 päivän syklillä juhannuksena olisi toivoa Aurora Es-keleistä ja sitten alkaakin kelit (=kesäloma). Omat ennustetut kelipäivät siis juhannuksen jälkeen.

Kevääseen kuuluu myös FM-antennien esille kaivaminen.  Valmiiden FM-antennien saatavuus on ilmeisesti huono. Iskraa on saatavilla, tosin sitä moititaan (liitos). Vielä kuitenkin löytyy toimittajia ulkomailta, jotka toimittavat antenneja Suomeen vaikka Antennaland ei ilmeisesti enää toimita. Samoin pohditaan antennin oikeaa korkeutta.  3 metriä katon harjalta tuntuu hyvältä kompromissilta, korkeammalta antenni haalii liian hyvin paikallisia asemia, jolloin antennin täytyisi olla suuntaava ja antennilla olla hyvä etu-/takasuhde.

Huhtikuussakin tropoa pukkaa. JJJ tekee urauurtavaa työtä DAB-asemien kanssa.  Näitähän täytyy jo muidenkin alkaa kuuntelemaan/katselemaan. Nent Group, Uppsala 215.072MHz (10D) taitaa olla mahdoton täällä Oulussa.  Näistä olisi mukava lukea lisää kokemuksia ja oppeja.

Ja 24.4.2020 näyttää olevan päivä jolloin HKU sai kaikki edellisen kauden FM-nauhoitukset purettua. ”Plus-asema nr 105 kaudelle 2019. Meni se 100 vaan taas kaivamalla rikki, vaikka kesä ei kummoiselta tuntunut. HKU”  Ensin Vironlahden etäasema, sitten Jurmon etäasema (Utössä ei nyt asemaa ollutkaan).

Tältä näyttää nyt minun FM QTH tällä hetkellä eli ilman antenneja ollaan.  Kuva länteen, jossa naapurilla olisi harmittavasti valmis masto (antennit kohti Kiiminkiä) ja taustalla Stora Enson paperitehdas syytää savuja. Miten saisi tuonne oman FM-antennin?


No comments: