Sunday, June 28, 2020

MAXI-peditioni Tornioon 19-28.6.2020

Kauden kelejä seuratessa tuli matkaan lähtiessä jo mieleen joko kauden FM-kelikiintiö meni?  Mutta taitaa olla enempi kiinni siitä mitä mieltä on ilmakehä ja muut Essiin vaikuttavat tekijät?  Eikä nuo aiemmat FM-kelit olleet vielä tänä kesänä suosineet Oulun seutua puhumattakaan Torniosta.

Auroran osalta ennuste näytti heikolta – ennustettavia CH/Koronoita ei ollut luvassa.  Mutta pienikin aurinkotuulen nousu ja samalla Bz meneminen ns. pahasti pakkaselle voi tuoda nopeastikin Aurora Essit.  Nuoruudessa en vielä tunnistanut tämän Bz vaikutusta keleihin, erityisesti AM-puolella ei saa katsoa pelkkää aurinkotuulta vaan myös Bz:aa.  Mutta oppi ja ikä kaikki.  Joka tapauksessa kesäloma alkoi torstaina 18.6.2020 klo 15.00.  Auton keula kohti Torniota.

Niinhän siinä kävi, että jotain pientä nostoa oli pe 19.6, ti 23.6 ja la 27.6 – mutta ei toivottuja koko bandin kelejä.

Torstai ilta menikin pakollisissa mökkitöissä ja vasta illan viimeisenä työnä oli kuuntelupisteen rakentelu perinteiseen FM DX kuuntelu aittaan.  Sähköt täytyy ottaa roikalla naapurin rantasaunalta (16A sulake, kestää kylminä öinä lämpöpatterin käytön), mutta muuten QTH oli jo antennien osalta valmiina kiitos aiemman mini peditionin pari viikkoa aiemmin. Kiinteistövero tietää muuten aitan rakennusvuodeksi 1940, mutta taitaa olla kuitenkin vanhempi ns. vilja- ja vainajien säilytysaitta. Siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1960 ja tein siihen hulppean teranssin kesällä 2007.   Pinta-alaksi verolappu kertoo 22 neliötä eli on siis 2-kerroksinen – kiinteistöveroa meneekin tästä suuresta pinta-alasta johtuen reilut 7 euroa vuodessa.


Ainahan sitä jotain kuitenkin sattuu FM-asemaa kasatessa eli SDR Consolen sopivan vanha hyvin pyörivä (stabiili juuri ko. koneelle) versio v2 alkoi kaipaamaan lisenssiavainta.  No eihän sellaisia enää ole eli joutui ottamaan käyttöön WRplus-aikaisen konstin eli piti siirtyä vuosi taaksepäin eli viime kesään. Minulla on käytössä vävypojalta ostettu reilun ikäinen Acerin kannettava, jolla pystyy kaikki turhuudet poistamalla nauhoittamaan OIRT-bandia PC:n sisäiselle kovalevylle Airspyn 10 mHz kaistalla.  Ei kannata heittää hyviä laitteita haaskuuseen vaan hyödyntää samalla tuo aikalailla käyttämättömäksi jäänyt Airspy!  Kun on kerta lisäksi tullut rakennettua tuo erillinen OIRT antennikin.

Samaan aikaan kun pystytin asemaa lokailtiin Romaniaa ja Ukrainaa, mutta näille keleille en vielä ihan ennättänyt. Enkä olisi jäänyt mistään paitsikaan, heikolta näytti.


Perjantai 19.6.2020

Edellisen päivän sade taukosi yöllä - juhannusaatto ja juhannusaaton työt eli ruohikonleikkuuta, laiturin laittoa yms. 

Aamulla 10 SKA molemmin puolin kuului Puolaa, Ukrainaa ja Liettuaakin.  Ei mitään kunnon kelejä, joitain harvoja nostoja yläbandille. Liettuaan on matkaa sellaiset 1200-1300 km. Aiemmin minulle kuulumaton UR asema 90.3 tuli kun tykin suusta. Yleistuntuma oli, että tutkitaan nauhoitukset sitten joskus.

Illemmalla savusaunan lämmitystä.  Lämmitys prosessi kestää itsessään jo 2 tuntia.  Samalla sivusilmällä puuhailun ohessa kelien seurantaa. 
Lauantai 20.6.2020

Juhannuspäivä.  Grillausta.  Ei hajuakaan Es-keleistä.
Sunnuntai 21.6.2020

Kesäpäivänseisaus – hassu ilmaus. Teranssien korjausta. Ei hajuakaan Es-asemista. Etelä-Suomessa kuulemma Italia ja Balkan keliä – eriomaisiksi luokiteltiin, ihan TOP-3:een menevät.  Mutta tähän epäoikeudenmukaisuuteen on jo vuosien varrella tottunut (hampaiden kiristystä).

 


Maanantai 22.6.2020

Juhannuksen jälkeinen ensimmäinen arkipäivä ja sehän tarkoitti kaupunkireissua.  Torniohan sijaitsee Suensaarella vaikka saarihan on kasvanut jo Ruotsiin kiinni. Keskustakaan ei ole enää siellä missä se oli minun ollessa nuori vaan se on siirtynyt Rajalle-kauppakeskukseen.  Siellä kokoontuu vanhat ja nuoret, suomalaiset ja Haaparannalla asuvat suomalaiset.


Sokkojen suuntaaminen on aina ongelma.  Asetin nyt Benelux-sokon, koska eilen oli ollut sinne keliä ja suunta voisi antaa eniten.  Toukokuussa varma suunta on Istanbul, mutta juhannuksen jälkeen Benelux voi olla todennäköisempi.  Idän suunnan Venäjällä taas on tolpat niin harvassa, että oikeaan sattuminen on todellinen lottovoitto.

Sokot eivät kuitenkaan tuottaneet tänään mitään.  Illalla kylästelyä naapurissa, jokea pitkin saapui serkkupoika kanootilla parin koskenläpi ehjänä 22SKA jälkeen.  Kylästelyn aikana sokko ja antenni Ranskan yli Espanjaan.  Näytti kylään lähtiessä perinteiseltä tuplakeli olosuhteelta. Lasse lokasi 87.5 Top Rememberin Espanjasta, mulla samaan aikaan tyhjä taajuus.  23SKA kävi muutama RUS-asema näytillä.

Tiistai 23.6.2020

Nurmikon ja pensaikkojen trimmauspäivä.  Kun ajelee bensakäyttöisellä trimmerillä niin ei kannata laittaa sokkonauhoituksia päälle.  Tulos on yhtä kaasuttelua – sama tulos tulee myös moottorisahalla.

 

Klo 9-10SKA välillä muutama RUS-asema.  NRJ 88.4 kuului reilut puolituntia bandin ainoana, mutta en päässyt paikalliselle.  Yhden vajaan 5 minuutin noston laitoin jemmaan myöhempää tarkastelua varten kun Saransk 107.2 mainosti juuri ennen :50.  Ei ole tainnut koskaan keskikesän helteiden Venäjä-keli nousta Torniossa ilotulitteluksi - toukokuussa se on ollut aina todennäköisempää, joskin kelit etelämpää.

Keskiviikko 24.6.2020

Ei hajuakaan Es-keleistä. FM-bandille tuli häiriöitä, mutta en murehtinut niistä.  Ne tulee aina jostain lähiseudun laitteesta.  Ehkä naapurin aurinkopaneeleista, jotka varmaan tuottivat sähköä +27 helteessä,  ehkä samaan aikaan naapuripelloilla  traktorista mikä keräsi edellisenä iltana kaatamaansa heinää antennin suunnassa. Ennen tehtiin koko kesä heinää pelloilta, nykyään siinä menee vajaa työpäivä.  Aikanaan häiriötkin katosivat.

 

Torstai 25.6.2020

Ei hajuakaan Es-keleistä.  Eikä sokkoja moottorisahan käytön aikana. 

Muuten YLEX näytti normaalista poikkeavaa koodia – liekö laite resetoitutunut.

 

Perjantai 26.6.2020

Ei hajuakaan Es-keleistä. Oli aika poistaa yksi antenni käytöstä.


Lauantai 27.6.2020

Aamulla 9-10SKA välillä pari kuulohavaintoa Ranskalaisista Es-asemista.  Lähdin haravointihommiin.

Sokkoon oli haravoinnin ohessa tarttunut 11-12SKA välillä alabandille muutama D-POL-CZE asema.  10 minuutin yritys.

 

Sunnuntai 28.6.2020

Nyt oli sitten pakko lähteä Ouluun sillä maanantaina oli uuden asunnon ennakkovastaanottotarkastus - näin rakennuttaja pääsee laskuttamaan loput maksuistaan.


No comments: