Friday, July 04, 2008

Ensimmäinen Lapin peditioni (1984)

ODXK toimintaan tutustuessani tustustuin mm. sellaisiin kuuntelijoihin kuin ARK, TUA ja JPR sekä myös Pohjanmaan kuuntelijoita kävi Oulussa siihen aikaan – RIS asui nimittäin silloin Oulussa ja oli YLEllä töissä.

Harrasteeseen tuli uutta kipinää ja hankin taas Trion sekä vuosia myöhemmin RS:ltä keskiaaltopreselektorin muistaakseni syksyllä 1985. NA-asemat alkoivat kiinnostaa ja niinpä teimme ARKin kanssa ensimmäisen Lapin peditionin Ivaloon Mattilan majoille marraskuussa 1994.

Mattilan majojen kuuntelukämppä














Matkasta muistuu mieleen se, että kelit olivat surkeat - meni päiväkausia ennen kuin kuultiin ensimmäiset jenkit. Peditioni aloitettiin 4.11 ja vasta 8.11 kuului KBRW Barrow, AK 680. Muutamana päivänä kuului NA-asemia ja sitten vasta taas peditionin lopussa 19.11. Kahden viikon aikana laitoimme antennit, kuulimme noin 30 NA-asemaa + joukon SW-asemia ja otimme antennit pois. Täytyy muistaa, että siihen aikaan molemmilla oli omat antennit eli tuplatyö. Antenni oli muistaakseni 0.56 mm lakkapäällysteistä kuparilankaa.

ARKin kuuntelunurkka















Yksityiskohtina muistuu mieleen se, että naapurikämpään tuli dx-kuuntelijoita (joiden nimiä en muista), jotka olivat yrittäneet päästä jollekin järjestön mökille, mutta epäonnistuneet. Hekin tulivat Mattilan majoille – ja heilläkin meni yhtä surkeasti. Toisena asiana muistuu mieleen se, että joku oli ajanut kelkalla pimeässä antennilankaamme ja se meni poikki. Lanka oli jäänyt siis matalalle.

Peditionin asemavalikoima ei ollut siis kummoinen, mutta hyvä näin kun NA-asemia oli ennestään niin vähän. Tilannetta paikkasi hieman se, että Muhokselle laittamallani langalla kuulin saman vuoden jouluna varmaan saman verran NA-asemia kuin koko IVA-peditionilla. Muistan kuinka WTOP 1500 alkoi kuulua jo 23SA. Paras kuulemani asema oli Radio Revolucion, Palma Soriano taajuudelta 1200.

No comments: