Saturday, October 26, 2019

FM DX – miten 2000 pistettä - osa 4/5

Tarinan neljännessä osassa palaan sitten miten pikkuhiljaa asemamäärän lisääntyessä kehittelin antennejani. Ensimmäisellä 4-elementtisellä antennilla pärjäsin hyvin Es-keleillä vuosikausia, mutta on ollut myös mukavaa rakentaa pari antennia ihan itse.

Ensimmäinen FM antenni

Ensimmäisen antennin hankin DX-palvelusta ja se palveli pitkään taloyhtiöni antennimastossa.  Mielestäni 4-elementtinen antenni oli juuri sopiva olosuhteissani eli ns. haravalla kuului laajalta keilalta Es-asemia.  Antenni ei aina ollut ihan tarkassa suunnassa ja harava ominaisuus korjasi hieman ongelmaa.

Neljä elementtinen oli toisaalta myös sopiva aloittelijan Es-kuunteluun. Es-asemathan kuuluvat hyvin kuuluessaan enkä harrastanut tropo-kuuntelua.  Tropoilla vaadittanee erikseen H- ja V-vertikaalin antenneja sekä kapeampaa keilaa, korkeammalla olevia antenneja.  Itselläni tämä antenni oli loppujen lopuksi aika matalalla. 


Antenni Tornioon kesällä 2011

Kun olin hankkinut Dientronikin konvertterin niin tarvin Tornion mökilleni myös antennin.  Hankin Biltemasta 1.5 metrin mastoputkia ja tilasin netistä 5-elementtisen FM-antennin.  Sikäli antenni oli pettymys eli siinä olikin kaksi elementtinen heijastin.  Mutta on tällä antennilla kyllä asemia kuulunut aina Huippuvuorilta Islantiin eli ihan huono se ei ole.


  
Pikku Körner Tornioon 2014, OIRT-antenni Tornioon

Talvella 2014 huomasin JTK:n vinkistä, että Saksasta saa Körner 9.2 antenneja.  Antennit ovat lähes valmiita eli ei tarvi kuin vain kasata.  Koska Torniossa on takakeilassa jokivarren Suomen ja Ruotsin alilähettimet riesana niin kasasin antennin sinne.  Eli Torniossa oli käytössä kaksi eri antennia: Körner 9.2 ja Triax 5-elementtinen.

Tervola lähetti aikoinaan E2:lla, joten kasasin vanhoista TV-antenneista kesän mittaan myös OIRT-antennin.  Viritelmähän se oli, mutta ihmeen hyvin sillä sieppasi asemia hyvänä OIRT-kesänä 2014. Vuokatti on taas lähettänyt E4:lla ja Kainuussa on mastot täynnä hyviä antenneja OIRT-kuunteluun.





Pikku Körner Ouluun 2016 ja Torniossa vain 5-elelementtinen

Kun rakentelin koko bandin FM-kuuntelupistettä niin toin osana projektia Körner 9.2:n Ouluun.  Laitoin antennin talon päätyy tikapuihin kiinni niin, että antenni oli juuri ja juuri savupiipun yli.  Näin se ei erottunut ympäristöstä, ukkosvaara mitätön ja sitä oli helppo kääntää.

Olin jo useana vuonna tutkinut erilaisia antenniroottoreja, mutta en ole vielä nähnyt tarpeelliseksi investoida niihin.  Ja jos päädyn antenniroottorin hankintaan niin samalla siinä pitää olla etäohjaus mahdollisuus.

Pitkään Oulussa käytössä ollut 4-elementtinen antenni jäi kakkosantenniksi ja talvi antenniksi.  Körnerin otin aina talveksi talteen.  Samoin purin antenniputken.

Torniossa koko bandin nauhoituksen ja splitterin vuoksi piti oikein paneutua eri suuntien vaimennuksiin,  Turvallisin suunta antennille oli mahdollisimman kaukana Tervolan ja Kalixin suunnista.  Mitä lähemmäksi näitä antennin siirsi, sitä enempi tarvi vaimennusta.

Tervolan suunnassa oleva Vorkuta ja jonkin verran Kalixin suunnassa oleva Islanti eivät ole joka  kesäisiä tuttavuuksia eli hirveästi ei kannata aikaa tuhlata ko. suuntien pohtimiseen, mutta kelien iskiessä on oltava selvillä mahdollisimman paikallisasemista häiriöttömät taajuusvälit.







OIRT-antenni Ouluun syksyllä 2017

Syksyllä 2017 aloitin Körner 19.3 projektin.  Hankin materiaalit ja tein harjoitustyönä 4-elementtisen OIRT-antennin, jonka laitoin 4-elementtisen CCIR-antennin tilalle taloyhtiön mastoon.

Alumiinit löytyivät Oulusta, putkikiinnikkeet netistä, naulauslevyt K-raudasta, ruuvit ja mutterit sekä liimat Biltemasta, balunit JJJ:ltä, muovikotelot RF Elektroniikasta ja kaikki muu erilaisista lähteistä ja varastoista.  Ohjeet löytyivät netistä ja IKAn kirjoittamat rakennusohjeet olivat tarkassa syynissä.





Iso Körner Tornioon 2018

Joululomalla 2017-2018 tein sitten Körner 19.3 pohjatyöt, valmiit elementit yms. niin että vain pystytys ja hienosäätöä tapahtuisi Torniossa kesälomalla. Viimein heinäkuun alussa oli aikaa kasata antenni ja viedä se mökin mastoon. 

Enää ei voinut haaveilla 0.5 metrin korkeudesta vaan oli tyydyttävä vajaaseen 7 metriin. Antenni on tosi herkkä tuulille eli jouduin kiinnittämään sen talveksi narulla kiinteään suuntaan.









 Antennien uusjako kesällä 2019

Asunto meni myyntiin toukokuussa 2019 ja alkoi antennien uusjako.  OIRT-antenni lähti mökille Tornioon ison Körnerin seuraksi. 


Körner 9.2 paketoitiin ja on Torniossa autotallissa mastoputkien kanssa.  Triax 5-elementtinen on paketoituna mökin aitassa ja 4-elementtinen hyvin palvellut antenni on paketoituna aitan yläkerran sängyn alla. Mihin itse kukin kulkeutuu kesällä 2020 on vielä avoin. Ajatuksia on.
  
Sarjan viimeisessä osassa

Viimeisessä osassa palaan sitten Oulun / Tornion erikoisuuksiin sekä pohdin FM DX:ää yleensäkin

No comments: