Thursday, July 10, 2008

SDR ja Muhos

Ensimmäisen kerran kävin JPR QTH:ssa Muhoksella helmikuussa 2005, jolloin ODXK hallitus piti kuunteluillan. Trioilla kuunneltiin uusia asemia, mm. Virgin Islands 1620.

JVAn Trio toimii sittenkin 10v:n jälkeen















Mutta ILK joutui remonttihommiin














JPR:llä oli homma hanskassa














Syksyllä 2005 kävimme sitten ns. PUDXK-porukalla JPR:n vieraana eli mukana oli myös TK. Tällöin testattiin ensimmäisen kerran SDR-radioita - tosin vielä silloin WinRadiota. Vino pino tavanomaisia vastaanottimia oli edelleen pelissä mukana.

Radioiden virittelyä















WinRadio ja Spectrum

































Sittemmin olen vieraillut useammankin kerran JPR QTH:ssa, josta kiitokset hänelle. Nimenomaan SDR-radiot ovat mahdollistaneet 1-2 yön kuuntelut ja nauhojen kuuntelut sitten kotona kaupunkiolosuhteissa.

SDR eli SDR-14 ensimmäinen kappale tuli Suomeen syksyllä 2005 TUAn toimesta. Tähän liittyy sellainen juttu, että TUA oli hankkimassa toista WinRadiota ja kyseli minun halukkuutta kimppatilaukseen. Kerroin, että en hanki ennen kuin tiedän pystynkö kaupunkiolosuhteissa kuuntelemaan. TUAkin peru WinRadion ostoaikeet ja hankkikin riskillä SDR-14 laitteen. Laite oli hänellä sitten mukana Parkalompolossa ja Lemmenjoella marraskuussa 2005. Sen jälkeen sain sen kotiin testattavaksi ja opeteltavaksi. Ihastuin heti ko. radioon ja hankin sellaisen vielä vuoden 2005 lopussa.

Ilman SDR:ää ja nettijuttuja tuskin olisin innostunut dx-kuuntelusta uudelleen. En toki enää raportoi asemia vaan listaan ylös identifioimiani asemia, mutta dx-kuuntelua se on sekin. SDR-radioiden nauhoja voi kuunnella halutessaan ja erilaiset ongelmat ovat tuoneet uusia haasteita mm. tietokoneiden kanssa.

SDR-radioiden alkuaikoina esille nostetut pelot esim. asemien vastaushalujen pienenemisestä (huom. kaikki SDR-kuuntelijat eivät siis raportoi), uusien asemien helpommasta nappaamisesta yms. ovat onneksi hälventyneet ja nykyään sdr-radio taitaa olla jokapojan dx-radio perinteisten radioiden rinnalla. Itse asiassa antennit ja kelit tuovat asemat esille.

RfSpacen SpectraVue-ohjelmisto on lisäksi osoittautunut erinomaiseksi radioksi mitattaessa asemien tarkkoja taajuuksia. Niiden määrittelemisellä ja seuraamisella taajuuden asemavalikoimassa on erittäin suuri merkitys - etenkin lattarien osalta. Samoin oikeiden taajuuksien puhtaaksikuuntelulla on entistä suurempi merkitys - se on turha luulo, että joku voisi kuunnella hyviltä keleiltäkään kaikki taajuudet minuutti minuutilta!

No comments: