Saturday, July 05, 2008

Syksy 1985


Syksy 1985 oli merkityksellinen dx-urallani. Olin ODXK Sanginjoen reissujen myötä saanut lisäoppia MW-kuuntelusta ja lähdin lokakuun alussa kuuntelureissuun dx-urani alkupaikkaan Tornion Longinpäähän. Jo silloin laskettiin, että kelit toistuu 27 päivän välein, joten syyskuun indekseistä päätellen 3-4.10 oli sitten luvassa keliä.

Vedin pari antennia länsi-pohjois suunnan pelloille enimmäkseen maanpäälle ja aloin kuuntelemaan. Ensimmäisenä yönä kelit sattuivat kohdalleen ja kuulin mm. KSUB Cedar City - UT, XEEP 1060, XEDM 1580. TUA oli kuullut Ylikiimingissä samaan aikaan myös hyviä alabandin asemia. Mutta seuraavat yöt olivat sitten pettymyksiä ja homma menikin puolukkametsässä kuljeksimiseksi.

KSUB oli FFF ja siihenkin liittyy pikku juttu. Alabandilla oli nimittäin asemia, joita nauhoittelin. Olin todennäköisesti lähtenyt WC-reissulle ja muistiinpanoista puuttui juuri KSUB:in idin kohdalta merkintä taajuudesta. Eli oli olemassa asema hyvällä idillä ja aikakuulutuksella ja sille piti löytää taajuus. No onneksi Oulusta löytyi asiantuntemusta ja sekä idi että asema saatiin varmistettua. Lisäksi asema verifioi vielä raportin.

Kun kelit kerta toistuu 27 päivän välein niin menin kuun lopussa Muhokselle kuuntelemaan. Asemia kuului etupäässä Venezuelasta, mm. Radio Tiempo 1200 ihan hifinä. Koska NA-keliä oli siis tulossa lähdimme TUAn kanssa seuraavaksi yöksi Ylikiiminkiin kuuntelemaan tarkoituksena mennä hieman myöhemmin töihin. Emme ennättäneet nukkua lainkaan kun asemaa alkoi kuulua jo alkuyöstä. Kuulin 29-30.10 välisenä yönä ja aamuna n. 30 uutta asemaa, mukana mm. KUMU Honolulu 1500, jonka kuuluminen Oulun tasolla oli elämys. Eniten jäi silloin harmittamaan se, että 1160 Chicagolainen ei irronnut, vaikka TUA sen kuulikin. Minulla ei vielä silloin ollut Triossa sivusta valittavaa kaistanleveyttä, mutta myöhemmin OSY ne minulle laittoi. Niistä oli jatkossa kovasti hyötyä. Niin ja töihin mentiin samoilla silmillä puoliltapäivin.

Kuulin itse asiassa silloin vasta ensimmäisen kerran useita normaaleja NA-dominatteja lännestä ja KOMO Seattlen raportin v/s:n kanssa olin vuosikausia kirjeenvaihdossa. Kirjeet Suomesta Seatleen menivät tosi nopeasti – kiitos Finnairin suorien lentojen.
JVA:n jenkkikartta - huom. asematarrat


No comments: